Av Are.

            Are

Den spanske legen Luis de Benito uttrykker seg usedvanlig bramfritt i en direkte nyhetssending på spansk TV. Temaet er koronakrisen i hjemlandet hans, og det virker som om nyhetsredaksjonen ikke helt fikk de svarene de hadde håpet på. Benito gir uttrykk for at sykehuset hans riktignok opplever en økning i antall innleggelser relatert til Covid-19 akkurat nå, men at dette dreier seg om bagatellmessige tall. Som han sier, «fram til forrige uke var det ingen innlagte».

Han fortsetter med å fortelle at de fikk tre innleggelser dagen i forveien, og at dette p.t. er hele beholdningen på et sykehus som har mer enn hundre senger avsett til Covid-19 syke. Situasjonen er den samme også på andre sykehus, forteller han. På et annet sykehus med 1300 sengeplasser øremerket Covid-19 pasienter, er det kun 75 pasienter innlagt.

Den kvinnelige nyhetsreporteren forsøker etter beste evne å gi skinn av at situasjonen er sensasjonell, men Benito er rolig og avbalansert. Han formaner henne om at det er lett å villlede med informasjon, og at man må skille mellom smittede og sjuke. Man trenger nemlig ikke bli sjuk selv om man er smittet av viruset. (De aller fleste er symptomfrie tross smitten). Benito forteller videre hvordan positive testresultater ofte oppføres feilaktig som Covid-19, og at man på denne måten skaper frykt på ikke-eksisterende grunnlag.

Nyheter skal som kjent også selge, og frykt har alltid vært et sikkert kort for å få opp salgstallene. Vi har vel alle lagt merke til hvordan stadig nye virus har blitt blåst opp på avisenes førstesider med krigstyper, hvor budskapet har vært at hele menneskehetens eksistens nå er truet. Som eksempler kan jeg nevne svineinfluensaen, fugleinfluensaen, zika, ebola, sars m.m. Ofte har budskapet vært at vi må skynde oss å ta den relaterte vaksinen.

Men denne gang ødela en lege reporternes forsøk på fryktspredning rundt Covid-19. Benito er krystallklar på at vi ikke har noen reell krisesituasjon, og at de heller ikke forventer noen andre bølge. Han kommer også med små-syrlige drypp, og sier temmelig utilslørt at fryktspredningen bare dreier seg om å maksimere salget på den kommende vaksinen. Benito setter også spørsmålstegn ved i hvilken grad denne vaksinen i det hele tatt trengs. Siden majoriteten av befolkningen vil ha hatt smitten og være immun når vaksinen er klar, hvorfor vaksinere alle sammen da, spør han. «Det første vi hadde trengt å gjøre er å vaksinere mot frykt».

En vaksine har som regel vært med i bildet i forbindelse med tidligere års virus-bedrag. Hvilken bedre måte å maksimere salgstallene på enn ved å spre frykt rundt sykdommen vaksinen er ment å skulle beskytte mot? Kilde: Jernej Furman på Flickr. Lisens: CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Under intervjuet tegner Benito tydelig et svindel-bilde av koronakrisen. Til slutt sprekker det for det mannlige nyhetsankeret som til da har holdt seg stille i bakgrunnen. Det hissige utbruddet var nok ikke ment å skulle bli hørt av seerne, men det var nettopp det som skjedde: «Vi har mistet kontrollen, har vi ikke?». Etter å ha sendt ytterligere noen hissige salver mot Benito, tar den kvinnelige intervjueren over styringen og forsøker avrunde sendingen mest mulig friksjonsfritt.

Akkurat her vil jeg legge til noe for min egen del: journalister har et viktig etisk ansvar. Hva skal reaksjonen bli ovenfor journalister som beviselig forsøker å selge ikke-autentiske, fryktbaserte narrativ til befolkningen? Ta for eksempel alle norske journalister som skapte folkelig panikk under svineinfluensaen i 2009/10: de bidro til at mange nordmenn tok vaksinen og pådro seg narkolepsi. For ikke å nevne alle journalister – også norske – som selger inn krig basert på løgner til befolkningen. Ved å presentere disse massedrapene som «vestlig frigjøring», har de gjort seg selv medskyldige. Mon om de sover godt om natten?

Her er intervjuet med Benito:

Illustrasjon: Skjermdump fra intervju-opptak.


Kiri og jeg bruker mye tid på denne bloggen og trenger støtte for å kunne holde det gående. Hvis du finner verdi i innsatsen vår og vil støtte oss med en slant, blir vi glade. I så fall kan du sende enten via vipps til 98 23 03 77 eller via Paypal / nettbank ved å klikke HER

Tusen takk! hjerte_fin

Reklame