Aktivisme Økonomi

Millenniumsgenerasjonen må innse at den har blitt lurt!

Millenniumsgenerasjonen (generasjon Y) ble lurt da den fulgte foreldregenerasjonens oppskrift på å oppnå materiell suksess. Samfunnsutviklingen og spesielt den økonomiske utviklingen siden den gang har forårsaket mye smerte for denne generasjonen.

Av Kiri.

Jeg mener det er helt nødvendig å generalisere for å kunne få frem enkelte poeng, selv om jeg ofte opplever å få kritikk for dette synspunktet. Derfor, når vi snakker om gruppebevissthet, er det umulig å ikke snakke om stereotyper.

Selv tilhører jeg millenniumsgenerasjonen, også kalt generasjon Y. Navnet er brukt om oss som ble født på 80- og 90-tallet. For å forstå oss selv og hvorfor vi er annerledes enn tidligere generasjoner, kan det være nyttig å se på hvordan verden har vært i forandring siden 80-årene frem til idag. På 80- og 90-tallet eksploderte antall skilsmisser. Som en følge av det vokste mange av oss opp med alenemødre, uten noen pappa. Storfamiliene forsvant også, slik at vi som vokste opp på denne tiden hadde færre omsorgspersoner rundt oss sammenlignet med tidligere generasjoner.

Foreldregenerasjonen vår — den såkalte babyboom generasjonen — vokste opp i nabolag der mødrene var hjemmeværende. Det var den gang kjernefamilien kunne leve på én inntekt, og barna lekte ute i gata hele dagen. Barn den gang hadde mange flere mennesker som møtte deres fysiske, psykiske og emosjonelle behov. Disse menneskelige ressursene forsvant dessverre sakte men sikkert, samtidig som mødrene i stadig større grad begynte å jobbe utenfor hjemmet. Institusjoner som barnehager, skole, SFO og annet tok gradvis over funksjonen som fram til da hadde tilhørt mødrene. Dette var også tiden da «smarte løsninger» som posemat tok over i husholdningene. Vi som tilhører generasjon Y opplevde å bli foret opp på TORO-supper, Joikakaker, fiskeboller og annen næringsfattig hermetikk. Foreldrene våre hadde overhodet ikke peiling på ernæring og kosthold.

Vi i Generasjon Y opplevde en helt annen oppdragelse enn det foreldregenerasjonen vår fikk fra sine foreldre. Noe av det vi ble indoktrinert med var å skulle følge «oppskriften»: ta en utdannelse, vær snille og flittige, og så vil en gulrot vente på oss ved enden av regnbuen. Vi ble fortalt at det å streve etter gode karakterer og jobbe hardt ville gi oss belønning. Men hvis vi ser på det livet vi endte opp med, vil nok mange av oss spørre hva som egentlig skjedde. Millenniumsgenerasjonen består av mange deprimerte og engstelige mennesker, som tygger lykkepiller som sukkertøy. De tar på seg en maske for å fremstå som lykkelig og vellykket utad — klistrer på et smil og fortsetter med hverdagen i hamsterhjulet.

I motsetning til foreldrene og besteforeldrene våre har vi mer gjeld enn vi noengang vil greie å tilbakebetale. Mange av oss har også flere høyere utdannelser som vi aldri har fått bruk for. Vi flipper burgere på McDonalds eller sitter i kassa på Rema, selv om vi har både èn og to mastere oppført i CV’en. Hva skjedde egentlig, hvordan havnet vi «der»? Vi var som små fugler som skulle fly ut av redet for første gang, men idet vi fikk luft under vingene havnet vi rett inn i en helvetesstorm. Ikke nok med at vi fikk en veldig spesiell oppdragelse og ble traumatisert av traumatiserte og lite tilstedeværende foreldre, men vi endte også opp med å bli kasta ut i voksenlivet på det det verst tenkelige tidspunkt. Verdensøkonomien befant seg den gang i en sump. Hvilke forutsetninger hadde vi egentlig for å skape suksess for oss selv, uansett hvor flittige og pliktoppfyllende vi forsøkte å være?

Nå står vi midt oppi historiens største løgn, også kjent som koronakrisen. Svindelen er holdt ved like av — nettopp — vår foreldregenerasjon. Babyboom generasjonen er den som bekler maktposisjonene i dagens samfunn, og disse menneskene er gjeldsfrie og eier sitt eget hjem. De ser fram til gullkantede pensjoner, noe de trolig også vil få. Mens vi i millenniumsgenerasjonen kan se langt etter noe slikt. Generasjon Y sitter tilbake med en følelse av å ha blitt lovet gull og grønne skoger, uten utsikter til å få noen av delene. Etter å ha fulgt vår foreldregenerasjons oppskrift på suksess, står vi nå tilbake med skjegget i postkassen.

Helt siden vi var barn har vi forsøkt å gjøre det foreldrene våre fortalte oss var nødvendig for å oppnå sosial og materiell suksess. Resultatet er at mange av oss nå står på bar bakke. Dette snakkes det nesten ingenting om. Smerten og forvirringen min generasjon føler er overveldende, og vi kjenner oss maktesløse. Mange har i dag endt opp som navere. Med 60% av lønna før koronakrisen, en lønn som i utgangspunktet så vidt strakk til, kjenner generasjon Y seg nå bitter.

Rotte-racet har ikke gjort oss lykkelig…

Milleniumsgenerasjonen innser at den har blitt lurt til å løpe i hamsterhjulet, mens skattetrykk og forholdet mellom lønns- og prisnivå har påført oss stadig mer nød. Mange av oss ser ingen vei ut av denne materielle kvikksanden, og reagerer med depresjon og selv-isolasjon. De statlige korona-smittevernsreglene forsterker dette, med sine krav om at vi må holde oss unna hverandre. Det hele er iscenesatt for å skape den kalde tilværelsen du kan lese om i George Orwells bok «1984».

Selv er jeg ganske freidig av meg. Jeg forteller gjerne de som løper rundt med munnbleie og spriter hendene i butikken at koronakrisen ikke er noen medisinsk krise i det hele tatt. Hvis du ikke er like modig som meg, så ta på deg en Kiri-kreasjon og så noen tankefrø i hverdagen – se lenke underst.

All min kjærlighet,

kiri_sign
————————–
Are og jeg skriver for å opplyse og berike dere alle. Dersom du setter pris på innsatsen vår, vurder da å sende oss en slant via vipps til 98 23 03 77 eller via Paypal / nettbank ved å klikke HER. ELLER du kan handle i nettbutikken vår – HER.

Hjertelig takk! hjerte_fin

6 kommentarer på “Millenniumsgenerasjonen må innse at den har blitt lurt!

 1. Kära Kiri! Jag kände mej ensam tills jag läste din blogg! Jag har samma upplevelse som du har även fast jag är född tidigare än dej. 2020 har varit året då jag insett att yttrandefriheten är under direkt hot, när jag säger vad du säger så blir jag kallad för rasist/högerextremist alternativt konspirationsteoretiker. Allt helt enkelt för att jag icke håller med media narrativet om f.ex. Covid-19, BLM eller vaccinationer. Hoppas du fortsätter att skriva! Hälsningar från Rosenhoff i Oslo, Christer 🙂

  Liker

 2. Gro Wenche Pettersen

  Har dere sett denne? https://wix.anyfileapp.net/dl?id=553246736447566b58313877793771507064504a6b33774d6f36472b383363366f4c4e46335a326b72736c5a69484d34704a52417766772b6e546a41554b4b516138496970724f665165712b714541785750576536413d3d

  Jeg måtte gå inn på hjemmesiden til han som laget den og kopiere linken, videoen forsvant før det var gått et døgn.

  Gro W Pettersen.

  Liker

 3. – Disse menneskelige ressursene forsvant dessverre sakte men sikkert, samtidig som mødrene i stadig større grad begynte å jobbe utenfor hjemmet. Institusjoner som barnehager, skole, SFO og annet tok gradvis over funksjonen som fram til da hadde tilhørt mødrene.

  Nettopp.

  Den store «revolusjonen» skjer i disse dager. Eksempe: Reiser og hotell blir unødvendig når alle har hjemmekontor. Hotell+ er 1 av 10 jobber i verden. Gjett hva som vil skje i Portugal … hvor turisme tilsvarer det er oljeindustrien i Norge. Fra før av dyrker «alle» der ned grønnsaker = man lager noe som ikke kan selges fordi alle gjør det samme

  Liker

 4. Den store «revolusjonen» skjer i disse dager.
  I India har BNP falt med 25% (?)
  Det ser ut som regjeringene vil innføre maskepåbud hvor folk samles. Svensk regjering var motstander av maskepåbud, og ble med engang truet med å bli nuket … eller noe slikt

  Liker

 5. Anita Norseth

  Det var da veldig pessimistisk skrevet… Babyboom-generasjonen var 68’erne, de som var født i 1950 og var 18 år i 1968. De med høy utdanning har gjort det godt, men ikke alle andre. Vi som er født etterpå har ikke nødvendigvis betalt ned gjelden, og vi hadde ikke barnehageplass, og da vi fikk det, la kommunen på prisen til det dobbelte. I forhold til lønnen er en barnehageplass nå billig sett i forhold til på slutten av 1980-tallet. Men det jeg synes vi må få tilbake, er at folk bør få en jobb uten å ha en master-utdanning. Arbeidsgivere har ikke like stort ansvar for å lære opp de ansatte i dag som på 1980-tallet, de vil ha ferdig utdannet personell. Mange rettigheter etter arbeidsmiljøloven blir tatt fra oss – en etter en. Vikarbyråene bare utnytter de ansatte. Få bort midlertidige stillinger og vikarbyråene. Men det vil jo ikke Høyre…

  Liker

  • – Men det jeg synes vi må få tilbake, er at folk bør få en jobb uten å ha en master-utdanning.

   For mindre bedrifter vil det ikke være attraktivt å ansette folk som først må læres opp i 5 åfør de blir nyttig for bedriften. Da snakker vi om å investere 1 mill. i folk, som formodentlig vil finne en ny jobb før det har gått 5 år.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: