are_thmb_finHer er en liten solskinnshistorie fra noe jeg opplevde i dag. Kiri og jeg hadde dratt til den kypriotiske hovedstaden Nicosia sammen med bikkja vår, Tuca. Vi befant oss i den nordlige delen av hovedstaden, altså den delen som tilhører Tyrkia. På det angjeldende tidspunkt stod jeg uten paraply i striregnet, mens jeg venta på at Tuca skulle finne det for godt å pille en tår på det våte gresset. Vi befant oss da på en plen utenfor et kompleks av fjonge bygg. Foroverlent og med jakkekraven brettet godt opp rundt halsen og kinnene, forsøkte jeg å skjerme meg mot regnet. Men jeg ble bare våtere for hvert sekund som gikk. Jeg ba til Gud om at Tuca endelig måtte finne det for godt å pisse, sånn at vi kunne haste tilbake inn i den tørre bilen.

Så kommer en mann gående bort til meg, og jeg registrerer i sidesynet at han har tatt oppstilling rett ved siden av meg. Uhh, jeg kjente at denne mannen hadde overskredet intimsfæren min betydelig. Pusten hans kunne høres tydelig inn i øregangene mine. «Han er vel vaktmester her eller no’, og nå skal han fortelle meg at jeg ikke har lov til å la bikkja gjøre fra seg på plenen», tenkte jeg. Men, neida: «Nice doggy. How old is it?» Jeg snur meg til siden og ser på ham. Han var en skjeggete mann, som stod der med et smil om munnen mens han betraktet Tuca fly på kryss og tvers over gressplenen, hele tiden med nesa si stukket ned mellom gresstustene. Så oppdager jeg plutselig grunnen til at han har invadert min intimsfære såpass: han holder en paraply forbarmende over hodet mitt. «It’s three months old», svarer jeg. Vi har en koselig passiar på engelsk før jeg skynder meg tilbake i bilen med den våte og kalde lille hundekroppen.

Der kan dere se… Situasjonen er ikke nødvendigvis slik man først skulle tro. Den nordlige delen av Kypros er jo «den okkuperte delen» sett gjennom EUs briller – den delen av Kypros som «er full av tyrkiske barbarer». Det er i alle fall hva jeg og Kiri hadde fått høre fra flere hold. For tyrkere er islam statsreligionen, og vi vet vel alle at islam kan være ganske så «harskt» og brutalt med sine sharialover. (Akkurat som gamletestamentet i Bibelen kan være like frastøtende). Men islam har faktisk ikke godt fotfeste på Nord-Kypros. (På den sørlige, greske delen er det gresk-ortodoks kristendom som gjelder). Det nord-kypriotiske samfunnet er omtrent like sekulært som hjemme i Norge. Nord-kypriotene går slett ikke i moskéen hver dag, men «når det skulle passe slik». Og én ting til, dere: jeg kan knapt tenke meg at en lignende hendelse kunne skjedd hjemme i «sivilserte» Norge. Nord-kyprioter er forbløffende vennlige mot oss. Det er bare smil og aksept overalt hvor vi går. Helt utrolig vidunderlig ❤

Reklame