are_thmb_fin
Are

«Golden milk»… har du hørt om det før? En varmdrikk laget av bl.a. gurkemeie og ingefær – helst fersk, revet sådan. Og, ja, helst økologisk også. I tillegg er det mulig å smakssette drikken med hva det skal være, f.eks. vanilje, stjerneanis, kardemomme, kanel, eller andre typer «julekrydder». Og du: ikke glem pepper, enten i form av noen få pepperkorn eller malt variant. For pepper er viktig for opptaket av de sterkt betennelsesdempende virkestoffene i gurkemeien. Ikke glem det! Honning kan også has oppi Golden milk for en søtere touch! Mmmm…

Personlig har jeg gått en smule lei av kaffe, skjønt jeg hele tiden har drukket den aller ypperste kaffen som kan framskaffes – laget av malte, hele bønner og tilberedt på presskanne. Og, ja, cirka 1/5 kremfløte oppi koppen før kaffen helles, det er et must for meg (melk? Pføy!!!) Ingenting slår kaffe som det! Hilsen Fløtepus Nilsen. Men, altså, jeg er en smule «mett» på kaffe nå. Kaffe gjør meg også ganske sur i magen, og en syrekropp er jo ikke akkurat det man bør etterstrebe hvis man tenker beholde sin gode helse. Og det tenker jeg gjøre!

Såååå golden milk er altså den nye, store greia. Kaffe-erstatteren. Deilig og varmt nå på vinteren og med en himmelsk smak – pluss at dette er tvers igjennom sunt – ja, hva er det vel egentlig å tenke på? Ut med kaffen og inn med den gyldne melka! Ok, jeg hører noen hyle «men dere er jo på Kyyyypros nå, så DA blir det vel aldri kaldt!?» Jepps, vi er riktignok på varme Kypros nå, men vær viss på at kypriotiske hus er rein stein, og fint lite mer enn det! Det finnes ikke isolasjon i veggene her, så med pluss 10 grader uttafor, blir det kjapt kaldt innendørs, Apropos, her er et spark til kypriotiske arkitekter: Øya er godt beslått med briter (her finnes britiske militærbaser), og jeg snakket med en brite som hadde skjønt problemet med husene her. Han bygget nemlig sitt eget hus her nede, på britisk vis. Det betyr at han bygde et hus med DOBLE steinvegger og et tynt lag luft imellom. Det var, etter hans eget sigende, noe helt annet enn standard kyprioter-steinhus. Han fortalte meg at det var svalt om sommeren og varmt om vinteren. Smart. Jeg tror ham – det han sa virket plausibelt.

Uh, hvor var jeg? Jo, og med den himmelske smaken som Kiri greier trylle fram PÅ INTUISJON («forbannet være alle oppskrifter»), så tror jeg ikke at jeg kommer til å savne kaffen det aller minste. Øh, nå kommer jeg vel heller ikke til å gi meg med kaffe 100% heller, men fase den ut i stor grad til fordel for Golden milk.

I går laga Kiri Golden milk etter oppskrift, men resultatet minnet mest om en kommode: det var bare skuff på skuff. For hver slurk jeg tok, hang geipen bare lengre og lengre! (Høflig som jeg er, forsikra jeg jo Kiri om at «joooda, den var så god atte…». Men det var bare den hyggelige Are som snakka. Det var ikke sant – på et punkt). Så derfor laga Kiri mjælka på intuisjon, og resultatet ble rett og slett… vel, sjekk bildet til denne artikkelen. Det burde beskrive ekstasen. Himmelsk var det! Kvinnelig intuisjon bak komfyren går  lange veier, herved bevist! Så her er det bare å føle seg fram foran kasserollene, alle damer. Menn: dere kan sitte ved siden av og logre… Dere har nemlig ikke denne intuisjonen.

Sånn… har jeg nå fått dekket alt jeg ønsket? Golden milk: check! Kaffe: check! Kypriotisk klima: Check! Kypriotiske vs. britiske hus: check! Opphøya kvinnelig intuisjon og betegna mannfolk som udugelige på kjøkkenet: check!

Da gjenstår bare oppskrifta, og her er en intiuisjonsoppskrift på Golden milk:
– så mye kokosmelk (eller havremelk eller mandelmelk) som du tenker drikke
– revet, fersk ingefær (eller, ok, nestbest: pulver / krydder)
– revet, fersk gurkemeie (nestbest: pulver / krydder)
– noen pepperkorn (eller bittelitt malt pepper)

Bland sammen og varm opp til drikketemperatur, kanskje bittelitt varmere (men ikke koketemp), og rør mens du smakssetter med det du måtte ønske: honning, vanilje, kanel, stjerneanis, kardemomme, lakris (mitt forslag) og Gud vet hva…

Bon apetite!!!!

underskrift_are_blaa

————————————
Det går med mye tid til å holde liv i denne bloggen. Så hvis du setter pris på det jeg og Kiri skriver her, og vil støtte oss med en slant, blir vi veldig glade. I så fall kan du enten sende via vipps til 98230377 eller via Paypal ved å klikke HER

Tusen takk! hjerte_fin

Reklame