are_thmb_fin
Are

Vi er innbilt at vi ikke lengre kan dyrke maten vår slik tidligere generasjoner gjorde, nemlig på økologisk vis. Grunnen er, sies det, at avlingene simpelthen ikke ville blitt store nok til å kunne fø på en stadig større befolkning. Vi får vite at plantevernmidler og kunstgjødning er absolutt nødvendig i dag for å kunne produsere tilstrekkelige mengder mat. Det er selvfølgelig bare tull, men via denne myten får en rekke industrier sin del av kaka. Giftige insekts- og ugressmidler selger som hakka møkk.

Den uungåelige konsekvensen av det moderne, gift-baserte jordbruket er at vi blir forgiftet gjennom maten vi spiser. Bønder som sprayer matplanter med plantevernmidler, må ha på seg heldekkende kroppsbeskyttelse og åndedrettsvern for å unngå å bli eksponert for disse svært giftige stoffene. På denne måten havner forgiftet mat på middagsbordene i de tusen hjem, hvor familiene sanseløst langer innpå giftstoffer som akkumuleres i kroppen over tid! Resultatet viser seg i form av livsstilssykdommer som bl.a. hjerte-kar og kreft.

Matindustrien blander også inn alskens tilsetningsstoffer i maten. Det er nesten ingen grenser for hvor mange slike stoffer du kan finne på ingredienslista til en vilkårlig vare i butikkhylla. Disse stoffene har egne E-numre, som er et europeisk system for merking av tilsetningsstoffer i matvarer. Tilsetningstoffene brukes for å øke holdbarheten, erstatte sukker, eller gi en bestemt smak, konsistens eller farge. Ikke alle E-numre representerer helskeskadelige stoffer, men kan være både naturlige og helsefremmende. F.eks. er både kurkumin (E100) eller klorofyll (E140) antatt helsefremmende. MEN det finnes allikevel mange E-stoffer som er både unaturlige og helseskadelige.

Ett av disse helseskadelige stoffene er E621, kjent som mononatriumglutamat eller bare «MSG» (monosodium glutamate). Dette er en smaksforsterker som fører til småskala hjerneskade hver gang stoffet inntas. Akutte bivirkninger kan forekomme i form av hodepine, hjertebank, magesmerter, søvnløshet, astmaanfall osv. De av dere som har hyppig forekomst av disse lidelsene burde sjekke maten for E621! Vær viss på at orientalsk mat (servert på kina- og thai-restauranter) inneholder særs store mengder E621. Vær også viss på at matprodusenter ofte underslår innhold av E621 ved å skjule dette stoffet bak navn som «gjærekstrakt», «smaksforsterker», «kaseinat», «hydrolysert protein / protein / soyaprotein», «hydrogenert vegetabilsk olje», «ve-tsin», «vegetabilsk proteinhydrolysat» osv. Denne typen praksis gjelder ikke bare for E621, og jeg oppfatter den som uetisk.

Det gjelder også for søtningsmiddelet aspartam (E951). Dette søtningsmiddelet er 120-220 ganger søtere enn sukker, og har i dag rundt 30 andre navn. Aspartam har mange ganger havnet i et suspekt søkelys, og dette er grunnen til at industrien har skiftet navn på det så mange ganger. Ingen andre tilsetningsstoffer har så mange innrapporterte bivirkninger i USA som aspartam. Stoffet burde unngås på lik linje med mononatriumglutamat!

E250, også kjent som natriumnitritt, er kjent for å være kreftfremkallende. Allikevel tillater det slepphendte norske Mattilsynet at produsentene putter dette konserveringsmiddelet i omtrent alt som er av kjøtt, utenom rene fileter. Bearbeidet- og blandingskjøtt, kjøttpålegg innebefattet, inneholder dette stoffet nærmest kategorisk. Her er en utfordring: Finn ett eneste kjøttpålegg som ikke er økologisk og som ikke har E250 i seg! Jeg har kun funnet Gildes skinkestek så langt.

Økologisk mat har større næringstetthet enn den konvensjonelt dyrkede maten. Økologisk mat inneholder også langt mindre giftstoffer, og har forbud mot bruk av bl.a. de stoffene jeg her har nevnt. Bli en bevisst konsument når det kommer til maten du spiser.

Kiri trodde tidligere hun var nøye med hensyn til hva hun spiste, men det var før hun møtte meg. Jeg finkjemmer nemlig hver eneste ny ingrediensliste på butikken – især når jeg må kjøpe mat hvor det ikke finnes noe økologisk alternativ. Kiri påstår jeg er «helt nazi når det kommer til mat», ha, ha. Men maten er enda viktigere for helsa enn mosjon, så er det sagt.

Go eco! Eller aller best: Dyrk maten din selv, for da vet du positivt hva du putter i munnen.

underskrift_are_blaa

Illustrasjon:  Airman st Class Joshua GreenReleased

————————————
Det går med mye tid til å holde liv i denne bloggen. Så hvis du setter pris på det jeg og Kiri skriver her, og vil støtte oss med en slant, blir vi veldig glade. I så fall kan du enten sende via vipps til 98230377 eller via Paypal ved å klikke HER

Tusen takk! hjerte_fin

Reklame