are_thmb_fin
Are

En nyhetskanal ved navn News NT melder nå at en kvinne har omkommet etter å ha vært med på uttestingen av den kommende koronavaksinen i Oxford sist torsdag. Det var kun to personer involvert i denne uttestingen, og mikrobiologen Elisa Granato var (angivelig) én av disse. Hun ble omtalt som omkommet to dager etter at vaksinen ble satt. Bortsett fra at dette er en usannsynlig liten kontrollgruppe for en reell uttesting, så finnes det andre grunner til å spørre om dette kan stemme. Nyheten er tross alt tilbakevist i massemedia, men hvilken troverdighet har det?

La oss se litt nærmere på News NT: Jeg forsøkte finne en egen-omtale av News NT, altså kilden bak påstanden om Granatos dødsfall, og det er ingenting i å finne på nyhetskanalens eget nettområde. Forfatteren bak artikkelen, journalisten James Alami, har tydeligvis skrevet en hel vifte av artikler om dette viruset, og han synes også å være nyhetskanalens eneste forfatter(!) Det kan kanskje tyde på at News NT i realiteten er mer for en blogg å regne? James Alami har også greid å gjemme seg godt, siden det er vanskelig å oppdrive noen informasjon om ham annensteds på nettet. Jeg fant ingenting i løpet av de minuttene jeg brukte på å leite. Dette er et dårlig tegn med hensyn på troverdigheten til både News NT og James Alami.

Denne nyheten, hvis vi skal kalle den det, har som sagt blitt tilbakevist i massemedia. The Guardian skriver at myndighetene har tilbakevist påstanden om at kvinnen virkelig har omkommet. Myndighetene…? Hvilken troverdighet har de? Avisa Daily Mail skriver også at dødsfallet er fake news, men legger i tillegg ved en video i sin artikkel. Det er tydelig at det er den samme Granato i videoen som blir presentert på bildet i News NT.  I videoen angir Granato dagens dato (søndag 26. april) og fortsetter med å avlive myten om at hun skal ha omkommet.

Artikkelen fra News NT er altså oppspinn, men likefullt oppspinn som jeg har sett bli publisert på Facebook. Hvilke grunner kan det være for å publisere oppspinn ala dette som nyheter? Grunnen kan være at skjulte krefter ønsker å få folk til bite på løgnen, for deretter å gjøre de til latter og karakterisere de som konspirasjonsteoretikere. En fin bieffekt ville vært at tvilen rundt den kommende vaksinen også ville kunne bli reddet. Og, ja, på sikt kunne dette bli brukt til å rettferdiggjøre enda strengere medie-sensur, selvfølgelig presentert som «bekjempelse av fake news». Folk flest har vel etterhvert oppdaget hvordan Facebook sensurerer ytringene til mennesker med velberettigede kritiske synspunkter, mens Facebook selv hevder sensuren gjøres for å kunne avlive usann informasjon. Det er nemlig slik ytringsfriheten drepes i vår tid.

Moral: Når man går ut med nyheter som dette, kan det kanskje være lurt å sjekke kilder og i det minste gi til kjenne at man ikke vet om innholdet medfører riktighet.

underskrift_are_blaa

Illustrasjon: Faksimile fra News NT

————————————
Det går med mye tid til å holde liv i denne bloggen. Så hvis du setter pris på det jeg og Kiri skriver her, og vil støtte oss med en slant, blir vi veldig glade. I så fall kan du enten sende via vipps til 98230377 eller via Paypal ved å klikke HER

Tusen takk! hjerte_fin

Reklame