are_thmb_fin
Are

Nå lurer du sikkert på hva E250 er for noe, ja? Dette er ett av mange E-stoffer som tilsettes maten vår. Det er et konserveringsmiddel ment å bl.a. skulle stoppe veksten av uheldige bakterier. Stoffet er kanskje er bedre kjent under navnet natriumnitritt.  Problemet med natriumnitritt er at det er helseskadelig, bl.a. øker det sjansen for å få kreft (eksempler på studier her og her) og hjerte-kar sykdom. Disse to folkesykdommene er også de to hyppigst forekommende dødsårsakene på verdensbasis. I Matvareguiden på nett finner vi følgende informasjon om E250:

info_om_natriumnitritt_fin

Stoffet betegnes kort og greit som farlig.

Så hva er nytt, spør kanskje mange? Er det ikke ganske gjengs at kjente og ukjente stoffer, noen helseskadelige, andre ikke, tilsettes maten vår? Joda, det stemmer. Det er også riktig at det norske næringsmiddeltilsynet er uten troverdighet, blant annet fordi det jamnlig hever grenseverdiene for hvor store mengder helseskadelige stoffer maten vår kan inneholde. Og den berømmelige cocktail-effekten, altså samvirket mellom en mengde av de giftige stoffene vi finner i maten vår, det aner de fint lite om! Salget av sprøytemidler er Big Business, og jo mer denne industrien selger av plantevernmidler, jo mer gift havner på middagstallerkenen vår. Industrielle krefter utøver press på verdens næringsmyndigheter, og ber de om å fortløpende heve de korresponderende grenseverdiene for akseptable mengder gift.

Så hvorfor dette fokuset på natriumnitritt? Kunne jeg ikke fokusert litt f.eks. på den alarmerende kontaminasjonen med aluminium i matvareindustrien? Aluminium er jo tross alt et nevrotoksin! Jo, jeg kunne godt skrevet om aluminiumsforgiftningen av maten vår. Men siden målet mitt er å skrive korte og lettfattelige artikler, kan jeg bare gape over så mye av gangen. Jeg har valgt å sette søkelyset på E250 her, fordi det er et utrolig utbredt konserveringsmiddel som er helseskadelig. Det er omtrent umulig å finne bearbeidet kjøttmat uten at det er tilsatt natriumnitritt! Hvordan kan jeg si noe slikt? Jo, fordi jeg har prøvd! Her er en utfordring til deg som leser dette: Finn ett eneste kjøttpålegg utenom Gildes Skinkestek som ikke inneholder E250. Økologisk kjøttpålegg teller ikke, for øko-mat er uten stygge stoffer som dette. (Derfor er økologisk mat det man bør velge! Vi snakker tross alt om å investere i egen helse her).

Og du, meld meg gjerne tilbake om du finner kjøttpålegg uten E250, for i så fall kunne det være interessant for meg også. Det er litt stusslig å kun måtte nøye meg med Gildes Skinkestek når jeg er ute på handletur.

underskrift_are_blaa

Illustrasjon: Lisens CC0 1.0 –  modifisert.

————————————
Det går med mye tid til å holde liv i denne bloggen. Så hvis du setter pris på det jeg og Kiri skriver her, og vil støtte oss med en slant, blir vi veldig glade. I så fall kan du enten sende via vipps til 98230377 eller via Paypal ved å klikke HER

Tusen takk! hjerte_fin

Reklame