are_thmb_fin
Are

Denne saken fortjener litt oppmerksomhet: Nylig ble det kjent at to sjefer i Equinor, det tidligere Statoil, har måttet skatteføre 200 milliarder kroner i tap. Siden hovedaksjonær i Equinor er den norske stat, betyr det i realiteten at mengder av nasjonens felles midler er gått tapt her. 

 

eldar_satre_fin
Eldar Sætre. (Kilde: Equinor.no)

Tirsdag 12. mai ble det estimert at koronatiltakene har kostet den norske stat 241 milliarder kroner. Dette er altså hva det har kostet å holde Norge nedstengt i to måneder. Sittende Equinor-sjef  Eldar Sætre og den forhenværende Equinor-sjefen Helge Lund, har dermed kastet bort en sum som ikke er så langt unna det koronakrisen har kostet oss. I hovedsak er Equinors enorme tap en direkte følge av at selskapets USA-satsing slo feil. Satsingen dreide seg om tresifrede milliardbeløp som ble investert i skiferolje og skifergass i delstatene Texas og Nord-Dakota.

helge_lund_fin
Helge Lund. (Foto: Bair175. Wikimedia (CC BY-SA 3.0. Nedskalert)

De mer tilårskomne blant oss husker sikkert Statoil-skandalen på 80-tallet, hvor det forekom enorme budsjettoverskridelser på oljeraffineriet på Mongstad. Etter datidens pengeverdi beløp overskridelsene seg til 6 milliarder kroner, noe som tilsvarer hele 11 milliarder kroner i dag. Det betyr at Lund og Sætre har greid å 18-doble overskridelsene fra den gang da.

Equinor-ansatte forteller at de hadde forsøkt å melde fra til ledelsen om sløsing, rot og en rekke andre forhold som krevde opprydding. Fra revisor-hold ble det bl.a. meldt fra om at ukjente bankkonti med milliardbeløp dukket opp. Utad ble Statoil kjent som selskapet med ekstremt høyt lønnsnivå, og som utbetalte alle typer krav. Selskapets motto var «kostnadene er det de er», og selskapet innfridde alle krav – uansett størrelse.

En av selskapets revisorer sier:
– Det første vi la merke til var at selskapet hadde så store fester. En gang leide vi et av byens største teatre og gjorde det om til casino.

Som eksempel på hvilket økonomisk rot og mangel på kontroll vi her snakker om, ble det funnet en sjekk på over 1 million dollar liggende på en stol. Den hadde ligget der over ferien, ifølge Dagens Næringsliv.

Statoil sponset også et rodeo-show i Houston (Texas), og arrangøren sendte regning til Statoil pålydende 35 000 dollar. Det oppsiktsvekkende var at rodeo-arrangøren mottok hele 3,5 millioner dollar fra Statoil, altså et 100 ganger større beløp enn det var bedt om. Etter dette brukte arrangøren tre måneder på å forsøke betale Statoil tilbake det overskytende beløpet, men uten å finne rette ansvarlige hos Statoil. Som del av et veldedighets-gimmick ble det også betalt 700 000 kroner for en kalkun på nevnte rodeo-show.

Så til etterspillet. Har Equinor-overskridelsene fått personlige konsekvenser for disse to sjefene? Nei. De som måtte forlate sine verv i denne sammenheng var styreleder Inge Johansen og administrerende direktør Arve Johnsen. Så vidt kjent har ingen forsøkt å ansvarliggjøre verken Lund eller Sætre, hvor førstnevnte har den største brøden i disse overskridelsene. Hvorfor blir ikke Lund hentet hjem og bedt om å forklare seg ovenfor en ærestribunal? Og hvorfor blir ikke nåværende konsernsjef, Eldar Sætre, kalt inn på teppet i Olje og energidepartementet for å redegjøre for dette vanvittige sløseriet?

Som sådan er vel denne hendelsen bare enda et bevis for den korrupsjonen som eksisterer, også innen det statlige. Personlig ansvar pulveriseres lett, for det er så lett å gjemme seg bak logoen til arbeidsgiver. Men det kommer en ny tid nå…

underskrift_are_blaa

Kilde: Nettavisen.

————————————
Det går med mye tid til å holde liv i denne bloggen. Så hvis du setter pris på min og Kiris innsats og vil støtte oss med en slant, blir vi veldig glade. I så fall kan du enten sende via vipps til 98230377 eller via Paypal ved å klikke HER

Tusen takk! hjerte_fin

Reklame