Av Fredrik Laving.

210213_fredrik_lavngI det følgende tenker jeg beskrive min erfaring med norske butikkvektere og den myndighet de åpenbart tror de har under tjeneste. Det dreier seg om en konkret hendelse som fant sted på ettermiddagen mandag den 8. februar 2021. Jeg var på vei inn i en Power-butikk ved Jernbanetorget i Oslo for å kjøpe meg noe gaming-utstyr. Rett innenfor inngangen møtte jeg en vekter — heretter kalt «vekter 1» — som rakte meg en spray-flaske med et innhold jeg ikke kjente til. Han hintet helt tydelig til at jeg skulle spraye innholdet på hendene mine, men jeg takket pent nei. Vekter 1 sa da at jeg ikke kunne komme inn i butikken. Jeg svarte pent «okei» og gikk ut av butikken.

Vel ute på fortauskanten fant jeg fram mobilen og tok et bilde av butikk-skiltet som hang ovenfor inngangspartiet. Dette la vekter 1 merke til, og kom ut av butikken bort til meg. Han sa han ville se bildet jeg akkurat hadde tatt, men jeg nektet og fortalte ham at han ikke hadde noen rett til å se hva som finnes på telefonen min. Jeg forklarte ham at han ikke var med på bildet, men vekter 1 ga seg ikke. Han krevde at jeg skulle slette bildet. Siden jeg ikke hadde begått noe lovbrudd, fortalte jeg ham at jeg ikke kom til å etterkomme ønsket hans. I samme øyeblikk dukker det opp enda en vekter, heretter referert til som vekter 2.

Etter en unødvendig men fredelig diskusjon ble jeg til slutt lei av å snakke med disse to. Det var helt klart at de ikke lyttet til det jeg sa uansett. Jeg bestemte meg derfor for å gå, for å finne en annen butikk. Men vekter 1 satte etter meg, og tok tak i jakka mi midt ute på bilveien. Han fikk bistand fra vekter 2, som dog var mye mer passiv. Jeg fortalte vekter 1 at han ikke hadde noen rett til denne formen for frihetsberøvelse, siden jeg ikke hadde gjort noe ulovlig. Men han slapp meg ikke, og holdt så hardt i jakken min at den ble ødelagt. Vekter 1 gjorde det klart for meg at han ikke ville la meg gå før han hadde fått tilkalt politiet. Jeg oppfordret ham til å gjøre det, dvs. kontakte politiet, siden han hadde gått til fysisk angrep på meg. I samme øyeblikk oppfattet jeg det som at han kontaktet politiet, men dette viste seg etter hvert å ikke stemme.

Jeg ble fysisk holdt fast helt til det kom forsterkning. De nyankomne var to personer på hver sin sykkel, og jeg antok først at de var fra politiet. De to tok tak i meg bakfra, og holdt armene mine fast slik at overkroppen og hodet mitt ble presset fremover. I denne framoverlente stillingen kunne jeg ikke se noe annet enn underlaget. Så halte de meg vekk fra veien, opp på fortauet. Deretter sendte de meg, med full kraft og hodet først, rett inn i en glassvegg som tilhørte butikken. Med høye stemmer ropte de til meg og spurte om jeg var rolig. Det var i grunnen merkelig, siden jeg ikke hadde gjort motstand på noe tidspunkt.

Det tok meg litt tid å kvikne til igjen etter kollisjonen med glassveggen. Etterhvert demret det for meg at det ikke var politiet vekter 1 hadde tilkalt. Det var to andre vektere, fra nå av kalt vekter 3 og vekter 4. Det var disse som tok tak i meg bakfra og dundre meg inn i glassveggen med hodet først.

Vekter 3 tar over samtalen herfra, og spør meg ut for å finne ut hva som har skjedd. Rolig fortalte jeg ham hva som akkurat har inntruffet, og påpekte at jeg syntes det var særdeles unødvendig å dundre meg inn i glassveggen med hodet først. Hans svar til dette var: «Det er sånt som skjer» og «du gikk jo med hodet fremover».

På dette tidspunktet dukket det opp en sivil kvinne, som spurte vekterne om de trengte assistanse fra politiet. Jeg svarte henne at JEG gjerne kunne behøve assistanse fra politiet, siden jeg hadde blitt illegalt fysisk angrepet og frihetsberøvet. Vekter 3 og kollegaene hans takket nei til kvinnens tilbud om politi-assistanse, til tross for at den sivile kvinnen allerede hadde politiet på telefon. Jeg kan ikke tolke det på annen måte enn at vekterne visste at de hadde handlet ulovlig, og derfor ikke ville ha politiet tilstede.

Situasjonen roet seg deretter ned, og vekterne slapp meg løs. Vekter 3 gikk inn i butikken, sannsynligvis for å snakke med vekter 1. På dette tidspunkt hadde jeg ikke lengre oversikten over hvilke vektere som befant seg utenfor butikken sammen med meg, men det dreide seg om to eller flere. Det eneste jeg visste var at disse to ikke var verken vekter 1 eller 3. Så ble jeg fortalt at jeg ikke kunne dra fra plassen før politiet hadde nådd å komme. På nytt oppfattet jeg det som at de hadde tilkalt politiet.

Jeg satte meg ned på fortauet, med ryggen inntil butikkveggen. Vekter 3 kom ut for å snakke mer med meg. Jakken min var revet opp som følge av at vekter 1 hadde holdt og dratt i den, og jeg spurte vekter 3 hvem som skulle gi meg erstatning. Han svarte at jeg kunne kontakte Power, siden vekter 1 jobbet for Power. Rett etterpå fortalte vekter 3 at jeg var fri å gå. De ønsket tydeligvis ikke ikke noe politi på stedet når alt kom til alt.

Jeg ble stående en stund utenfor butikken for å samle meg, og kunne telle 4 vektere utenfor butikken. Pluss vekter 1 som fortsatt var inne i butikken. De hadde vært totalt 5 vektere på meg, selv om jeg hele tiden bedyret at ingenting ulovlig hadde skjedd. Ei heller gjorde jeg noen motstand, bortsett fra et tafatt forsøk på å komme meg løs fra vekter 1 da han holdt meg fast ute på bilveien.

Etter denne hendelsen har jeg rettet en formell klage på oppførselen fra vekterne som butikkjeden Power benytter seg av. Jeg har også fremmet erstatningskrav for den ødelagte vinterjakken min, siden jeg har kun denne jakken. Klagen går aller mest på vekter 1 som ulovlig frihetsberøvet meg og ødela jakken min, helt uten grunn. Klagen går videre på vekter 3 og det som mest sannsynlig var vekter 4, for å ha sendt meg med hodet først inn i en glassvegg uten først å ha satt seg inn i hva saken handlet om. Til sist gjelder min klage alle 4 vektere, kanskje til og med vekter 5, skjønt jeg vet ikke helt når han ankom. Ingen av de var villig til å tilkalle politi, til tross for at jeg ba om det flere ganger.

Jeg fikk kjøpt gaming-utstyret hos en konkurrent like etterpå, uten krav om å dusje hendene i en eller annen ukjent væske. Og uten å bli bedt om å forlate butikken, uten å bli frihetsberøvet, uten å få jakken ødelagt og uten å bli angrepet fysisk. Omtrent sånn man kunne forvente at et butikkbesøk burde forløpe.

Power har fortsatt ikke svart meg, tross to purringer.

————————–
Kiri og jeg skriver for å opplyse og berike dere alle. Dersom dere setter pris på innsatsen vår, vurder å sende oss en slant via vipps til 98 23 03 77 eller via nettbank / Paypal ved å klikke HER. ELLER du kan handle i nettbutikken vår – klesplagg med tankevekkende motiver og høy kvalitet kan fås kjøpt HER. Alle monner drar..

Hjertelig takk! hjerte_fin

Reklame