Økonomi Politikk

Kjenn dine rettighter: Kan noen nekte deg å betale med kontanter?

«Beklager, vi tar bare i mot kort her...». Har du fått den replikken der slengt i fleisen før? Det har både Kiri og jeg, flere ganger for å si det slik. Men har betalingsmottaker rett til å nekte deg å betale med kontanter? Finn svaret på akkurat det i denne kort-korte artikkelen, og bli kjent med dine rettigheter.

Av Are.

areHar noen rett til å nekte deg å betale med kontanter? Akkurat det har blitt et svært dagsaktuelt tema i disse tider. Det er nemlig mange som insisterer på å bruke kontanter som betalingsmiddel, ettersom kontantene nå forsøkes tatt fra oss.

«Ingen kontanter, ingen demokrati!» sier noen, og det er slett ingen dum påstand dersom man med ‘demokrati’ mener ‘frihet’. Hvis kontantene forsvinner, blir vi 100 prosent avhengig av bankkort. Det betyr at de kreftene som har utstedt og derfor kontrollerer disse kortenes funksjon vil ha en enorm makt over deg. Tenk deg situasjonen hvor du er en systemkritiker (en «dissident») og kontanter ikke lengre finnes. Da er det slett ikke utenkelig at kortet ditt blir deaktivert, og uten tilgang på penger vil du være kneblet i en pengebasert tilværelse som dette.

En gang i tiden var ‘sparegris’ et ord som alle visste betydningen av.. Hvor mange av nåtidens barn vet hva dette ordet betyr?

I Sentralbankloven § 3-5 (1) står det at mynt og seddel utstedt av Norges Bank er tvungent betalingsmiddel i Norge. Hva betyr det? Hvis vi leser i Finansavtaleloven § 38 (se bilde under), finner vi at en forbruker alltid har rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsmidler hos betalingsmottakeren. Jfr. denne paragrafens andre ledd er det mulighet for betalingsmottaker å komme med en anvisning (les: ønske) om hvordan pengetransaksjonen skal finne sted, men forbruker (betaler) er allikevel i sin fulle rett til å kreve oppgjør med kontanter.

Finanslovens paragraf 38

Med ‘forbruker’ skal det forstås en fysisk person som betaler for en vare eller tjeneste som i hovedsak ikke skal brukes i næringsvirksomhet. Fikk du det med deg? Det betyr at du er forbruker så lenge du skal betale for en vare eller tjeneste, og på samme tid ikke er ute for å gjøre business for din egen del.

Her kommer det noen unntak inn i bildet. I loven står det at ingen har plikt til å ta imot mer enn 25 mynter av hver enhet i samme betaling. Det foreligger selvfølgelig heller ingen plikt til å ta i mot skadet mynt eller seddel. Som et mer skjønnsmessig unntak fra regelen om retten til å kunne betale kontant har vi situasjoner hvor kontant betaling vil medføre en vesentlig merutgift eller andre betydelige ulemper for mottaker. Men her skal det foreligge temmelig vektige grunner for at forbrukeren kan nektes å betale med kontanter. At mottaker ønsker bruk av kort som følge faren for ran duger definitivt ikke! Her må mottaker finne måter å beskytte sin kontantbeholdning på.

En kjapp oppsummering til slutt: Såfremt en forbruker ikke forsøker gi mottaker mer enn 25 mynter av hver enhet, og såfremt verken mynter eller sedler har betydelige skader, så har mottaker plikt til å ta imot kontantene dine! Sagt med andre ord: Dersom du kjøper noe i kraft av å være ordinær forbruker, dvs. at du ikke er ute i nærings øyemed, så vil mottaker ha plikt til å ta imot kontanter fra deg! Mottakere som nekter å ta i mot kontanter kan meldes til Forbrukertilsynet, som så kan ilegge et overtredelsesgebyr for kontant-nekten.

Det er viktig å verne om siste rest av frihet ved å verne om kontantene. Bruk kontanter og insistér på at mottaker skal akseptere det! Hvis du vil, kan du laste ned og printe ut bildet over som viser Finanslovens paragraf 38. Klask dette i panna på de som nekter deg å bruke kontanter…

Illustrasjon: Are.

————————–
Kiri og jeg skriver for å opplyse og berike dere alle. Dersom du setter pris på innsatsen vår, vurder da å sende oss en slant via vipps til 98 23 03 77 eller via nettbank / Paypal ved å klikke HER. ELLER du kan handle i nettbutikken vår – gode og tankevekkende jule- og bursdagsgaver kan fås kjøpt HER.

Hjertelig takk! hjerte_fin

1 kommentar på “Kjenn dine rettighter: Kan noen nekte deg å betale med kontanter?

  1. anders pedersen

    Et meget viktig tema. Vi har jo dette eksempelet fra en person på fb som fikk trusselbrev fra banken fordi han hadde tatt ut 400.000 i kontanter på et år. En venn av meg tar kun ut kontanter for å betale og får de samme trusler. Her er det de samme som står bak: Den invaderende Sionismen som skal kontrollere alt og alle og vår korrupte Regjering er med på det. Håper å kunne oppgradere med Microsoft disse dager til 2000 adressater pr dag for å få ut deres meget avslörende meldinger

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: