are‘Eksitotoksiner’, har du hørt om det før? Det er nemlig et samlenavn på en rekke toksiner (giftstoffer) som har det til felles at de overstimulerer hjernen og gjør at hjerneceller dør. Og vet du hva? Produktene til matindustrien har etter hvert blitt proppet med stoffer som dette, noe som betyr at disse stoffene kan lure i ditt eget kjøleskap akkurat nå… 

Et eksitotoksin-holdig måltid vil altså påføre deg hjerneskade i miniatyr. Ett enkelt måltid som dette vil trolig ikke føre til noen merkbar, permanent hjerneskade, men det kan trolig skje dersom du er ukritisk og spiser blandingsmat med eksitotoksiner over flere år. En annen og mer akutt konsekvens av eksitotoksin-måltider er at man kan oppleve uheldige bevissthetsendringer. Ikke bare uheldige, men faktisk også farlige under gitte omstendigheter. Tenkt situasjon: du sitter bak rattet på en bil og opplever plutselig å være omtåket og ukonsentrert som følge av et eksitotoksin-måltid du akkurat har inntatt. Blant de mer alvorlige effektene fra eksitotoksiner har vi dødsfall, synsforstyrrelser, hjerteinfarkt, diabetes, fedme og en rekke andre lidelser… [1]

Et svært hyppig forekommende eksitotoksin er smaksforsterkeren natriummonoglutamat (også referert til som natriumglutamat). Vær særdeles obs på «orientalsk mat» (på kinesiske restauranter f.eks., derav betegnelsen “kina-restaurantssyndrom”), siden asiater gjerne propper matretter med dette stoffet. Natriummonoglutamat er også oppført på ingredienslister via forkortelsen MSG (engelsk: monosodium glutamate) og E-stoff betegnelsen E621.

En annen ingrediens verdt å unngå er natriumnitritt. Dette helseskadelige konserveringsmiddelet finnes i så og si alt(!) av kjøttpålegg, så sjekk ingredienslista for både natriumnitritt og natriummonoglutamat når du er ute og kjøper mat. Unngå slike produkter for din egen helses skyld. Det gjør i alle fall Kiri og jeg.

Referanser:
[1] Studie på MSG fra 2018
[2] Gjennomgang / review fra 2016 (gjelder MSG)

Hovedillustrasjon: Av Fastily på commons.wikimedia.org. Lisens: CC BY-SA 4.0.

Vi trenger dere!

Kiri og jeg ønsker å opplyse og berike dere alle. Vi har gjort dette til en stor del av vårt virke i denne ekstreme tiden, og vi gjør det med glede. Vi lar alle få gratis tilgang, både på bloggen, gruppene våre på Facebook og Mewe, pluss våre videokanaler. Hvis du vil hjelpe å holde oss gående, blir vi veldig glade for det. Vi tar i mot frivillig donasjon via
nettbank, kontonummer 05350624327 (Are Erlend Hegrand), eller
vipps til tlf. 98 23 03 77, eller
Paypal ved å klikke HER.

Hjertelig takk! 🙂 hjerte_fin

PS! Meld dere inn i Facebook-gruppa vår her og Mewe-gruppa vår her.

Reklame